• home Home
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Recenzije
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightRecenzija Albuma: Haile Israel – A Griot’s Journey

Novosti

Recenzija Albuma: Haile Israel – A Griot’s Journey

todayMarch 31, 2022 47

Background
share close

O muzičaru

Moram priznati da sam prvi put čuo za Hajli Izraela (Haile Israel) kada sam istraživao biografiju Džalani Hortona (Jalani Horton). Kroz prizmu Bambu Station sam takođe otkrio i Taf Lajon-a (Tuff Lion), postoji i sličnost između dva ova muzičara.

Hajli Izrael je majstor gitare koji je bio i muzički direktor/gitarista za legendarni spiritualni/najabingi sastav “Ras Michael and The Sons of Negus”. Ako se ne varam, u solo karijeru se otisnuo 2016 godine. Prvi album je “Each One Teach One”. 

Ono što je interesantno u vezi Hajli Izraela jeste da je on pored toga što je muzičar i sveštenik. Takođe vodi program obuke gitare za dijecu u dvije škole na Djevičanskim Ostrvima. 

Logično je da je Ras Michael birao spiritualno nadahnute muzičare pa tako i Hajli Izraela. I hvala mu na tome.

Prva tri albuma Hajli je samostalno producirao i objavio “Reggae Church”, “A Taste of Paradise” kao i “Nah Worry Yah Self”. 

Način na koji Hajli Izrael svira melodije dolazi iz mnogih muzičkih pravaca poput Džez-a, Bluz-a. On i Džalani Horton iz Bambu-a već dugi niz godina rade zajedno. Ta saradnja je i dovela do ovoga albuma “A Griot’s Journey” dok drugi album “371” je najavljen kao teška ruts meditacija u kojem se Hajli izrazio duhovno u skladu sa njegovim životnim pozivom sveštenika. 

Recenzija "A Griot's Journey"

Prosto rečeno, ko je uživao u remek djelu Taf Lajona i albumu “Ten Strings”, uživaće i u “A Griot’s Journey”. 

“Kakve su ti misli takva ti je gitarska dionica”. 

Šalim se, ali se i ne šalim. Kada pustite recimo numeru “StCroix Moods” i zatovire oči, osjetićete energiju blaženog ostrva čak i ako je napolju vrijeme kao iz priča o Noju i potopu. 

Album je opuštajući sa majstorskim melodijama pod produkcijskom palicom Džalani Hortona (Džalani, zapjevaj malo kada si već tu). 

Pobjegnite od digitalnog svijeta, svakodnevnog stresa, i uživajte u muzici dok meditirate, radite, kuvate uz Hajli Izraela. To je to. 

Autor: Dža Tut-a

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%