• home Home
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Recenzije
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightMarcus Gad objavio novi album “Brave New World”

Novosti

Marcus Gad objavio novi album “Brave New World”

todayNovember 13, 2021 74 1 5

Background
share close

Novi album Marcus Gad-a “Brave New World” dolazi nam nakon objavljivanja par singlova “Tempo” i “Sunshine“. I nakon recenzije “Rythm of Serenity” imamo čast pozabaviti se i ovim djelom.

Ali prije nego krenemo sa recenzijom samoga albuma, želim iznjeti jednu anegdotu. 

Nedavno sam razgovarao sa pjevačem FC Apatride UTD i rekao mi je jedan vrlo interesantan detalj dok su izdavali album za francusku kuću “Makasound”. 

Naime, dvojac koji je vodio tu kuću dobijao je dosta materijala u fizičkom obliku u vidu CD-a i kaseta. Jer u to vrijeme internet nije bio toliko rasporstranjen. I da bi uopšte mogli postići preslušati sav materijal koji stigne, morali su imati neki kriterijum. A taj kriterijum odnosno uslov je bio da prve dvije numere sa albuma moraju zvučati autentično da bi uopšte preslušali ostatak albuma. 

I taj kriterijum sam zdušno prisvojio. 

Ono što mogu sa zadovoljstvom reći jeste da je Marcus Gad unikatan i autentičan. Ne samo sa “Brave New World” ili bilo kojim pređašnjim albumom, već generalno.

 I ako ovo čitaš, nastavi biti autentičan za sve nas koji slušamo ovaj muzički pravac. Jer autentičnost je prava rijetkost u današnjici reggae i muzike generalno. 

Marcus Gad: Bandcamp

Recenzija


Brave New World

Nije ovo težak album za recenziju jer sam ja veliki ljubitelj kako rege-a tako i hip hop-a. A ovaj album upravo je spoj ta dva pravca. 

I sad se već stvara taj osjećaj da se pitaš pred svaki Marcusov Album: “Ok, šta je ovaj put spremio?”

Numera koja otvara album je “Brave New World“. I što bi rekli mu Crnoj Gori, odmah bomba. I nije ni čudo što je po njoj nazvan album. 

Klavijatura, perkusije, bas, i razne muzičke ispune prate Markusov vokal dok nam priča. A priča nam o današnjem “hrabrom” svijetu gdje se vlade svijeta igraju “Boga” koristeći se raznim tehnologijama poput prepoznavanja lica, sve u svrhu kontrolisanja populacije. Koristeći se svim lošim izumima poput nuklearne radijacije, restrukturiranjem DNA, zar ćemo dozvoliti vještačkoj inteligenciji da upravlja svijetom? Pita se Markus.

Onda “Sunshine“. Nema tu šta mnogo da se opisuje i priča, pokid. 

A numera zbog koje su razni DJ-evi počeli da me pitaju “Kad će više taj Markusov album?” je svakako “Tempo“. 

Ovaj marokanski hip-hop vajb jednostavno diže iz mjesta. I krajnje je neočekivano djelo, barem za mene, od kaledonskog umjetnika. Da mi neko kaže sastojke ove numere prije nego što sam je čuo, i da to sastavim to u kompoziciju, ne bih mogao imati ovu viziju. 

Naravno, ova numera izlazi iz muzičkih okvira i mimo onoga što promovišemo na našoj radio stanici te mišljenja mogu biti podjeljena. Ali ono što se ne može oduzeti jeste kreativnost i kvalitet kolaboracije između Tamal-a i Marcus Gad-a. 

Ono što je dalje nevjerovatno jeste da je nekome palo na pamet da snima album na 432 herca. To je frekvencija za koju se smatra da je naprirodnija i da odgovara “otkucaju” planete i prirode. Od sedme numere “One Day” na albumu kreće se sa 432 herca frekvencijom. 

Da ne dužim i zalazim u detalje više nego što je to potrebno, jednostavno poslušajte “Brave New World” te podržite Marcus Gad-a i ono što radi. Obratite pažnju na tekst jer ovdje se radi više od muzike. 

Marcus Gad: Website | Facebook | Instagram | YouTube

Tamal: Facebook | Instagram | Twitter

Easy Star Records: Facebook | Instagram | Website

Autor: Jah Tooth

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%