• home Home
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Recenzije
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightČuveni britanski sastav “Black Roots” objavio je novi album “Nothing in the larder”

Novosti

Čuveni britanski sastav “Black Roots” objavio je novi album “Nothing in the larder”

todayJune 9, 2021 23

Background
share close

Koliko smo zarđali najbolje govori podatak da nam je ovo prvi članak na sajtu u 2021 godini. A ako će nas šta probuditi i vratiti nazad u kolosijek, onda je to svakako Black Roots.

Prošle godine u Martu 2020 godine sam imao priliku da odslušam njihov dub album “Dub Factor 2”. Isto izvanredno zdanje, pod istom izdavačkom kućom “Nubian Records”. Sve zahvaljujući Sari Ferdi.

Znate li ko su Black Roots? To su one čikice što su snimile “On the frontline” album 1984 godine. To je album na koji sam se ježio, smijao, pa i plakao mnogo puta. Evo, kroz glavu mi je prošao eho numere “What Dem A Do”. Opet sam se naježio.

Potpuno je nevjerovatno čuti njihovo novo zdanje nakon 35 godina od tog momenta. Sigurno se pitate šta je isto, a šta je drugačije?

Nažalost, isti su problemi koji inspirišu Black Roots muziku. Isti su instrumenti, a isti su i muzičari, skoro.

Šta je drugačije? Godine.

Hajde da konačno pričam o samom albumu.

Ono što mi se najviše sviđa na “Nothing in the larder” albumu je ta čuvena Black Roots duvačka sekcija. Stvarno sjajno zvuči, evo upravo preslušavam “White Mall” numeru.

Čitav album je muzički vrhunski odvsviran, od duvačke sekcije, basa, pa do bubnjeva. Zvuk zaista plovi.

Vokalno čitav album je u nekom opuštenom elementu sa standardnim problemima koje srećemo u ovom svijetu, pogotovo treći svijet. Od ove pandemije o kojoj više ne želimo ni pisati ni slušati, rastućem rasizmu, diskriminaciji.

“Podijeli, osvoji, i vladaj” je izgleda nova mantra kažu Black Rootsi.

Zato je “Nothing in the larder” podsjetnik da se svijet mora vratiti (ako je ikada i bio) njegovanju jednakih vrijednosti, pravdi, i prosvjetljenju.

Svaka od ovih tema se dotiče ideje da “moraš znati odakle potičeš, kako bi znao svoj put kući.”. Za neke je ovo poziv da se vrate nazad u Afriku. Ali tu je i spoznaja da povratak u Afriku nije povratak u nekakvu mitsku zemlju, već da je to povratak na kontinent koji je patio i koji još uvijek pati od kolonizatorskog i imperijalističkog naslijeđa.

Zaključak je da ovo zaista lijep album posebno kada uzmemo u razmatranje da se radi o bendu koji je toliko toga uradio za reggae muziku. Black Rootsi su bez trenutnka dvojbe jedno od najvećih naslijeđa britanske reggae scene.

Pratite ih, podržite, i čuvajte muziku koja je nesebično data.

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%