Novosti

Priča o pjesmi “Prison Oval Rock”

todayApril 27, 2020 25

Background
share close

Berington Livaj pjeva o određenom mjestu u “Prison Oval Rock”, a u novije vrijeme Chronixx prepričava svoj život i odrastanje u “Spanish Town Rocking” numeri. Obje pjesme govore o staroj prijestolnici, mjestu koje Lutan Fyah naziva sveti “Jago De La Vega”, u istoimenoj pjesmi, koja detaljno opisuje često grčevitu stranu glavnog grada Svete Katarine.

Web stranica Jamajkanske Nacionalne baštine, www.jnht.com, kaže da je “Spanish Town” bio prestonica Jamajke sve do 1872. godine, kada je Kingston postao prestonica. Status prijestonice dodijeljen od strane Španca 1534. godine, a Britanci su nastavili da ga zovu prijestonicom, prije konačne promjene imena bila je poznata kao “Villa de la Vega”, a zatim i “St Jago de La Vega”.

Najstariji Grad

Jamajkanska Nacionalna Baština tvrdi da je “Spanish Town” najstariji konstantno naseljeni grad Jamajke. (Nešto poput Cetinja :))

Berington Livaj kaže da je “Prison Oval Rock” ranih osamdesetih bila zapravo dubplate za “Volcano” sound system kojim je upravljao pokojni Henri ‘Junjo’ Loves. Sound system bio je bukiran za ples na Oval-u, vrlo blizu tadašnjeg Spanish Town-ovog okružnog zatvora (danas Kazneno-popravni centar Svete Katarine), a uoči događaja Livaj je zamislio kakva će biti reakcija zatvorenika. Prije toga, međutim, kreirao je scenarijo plesa:

“Some call it Spanish Town

A Prison Oval rock,

The people are skanking

While the daughter them wining

The rude boy them pripping”

Zamišljajući scenu, pjevao je o onome što bi moglo biti – i ubrzo nakon toga vidio je ono o čemu je pjevao i postalo stvarnost. Livaj pjeva:

“The warders are watching

While the prisoners are dancing

When they hear the music playing”

I rekao je, “te noći u zatvoru, nikad ne zaboravih šta se događalo. Vidim da neko jagnje dolazi kroz zatvorsku rupu. Kažem vam čovječe, to je bio prizor. ” Prepravljajući ritam na kojem je zasnovan “Prison Oval Rock”, U Kroniksovom “Spanish Town Rocking” se pominje mjesto gdje se ples održao („Spanish Town rocking / Over prison oval“), ali brzo ide dalje od toga. Smješta “Spanish Town” pod svojim originalnim imenom navodeći: „ako me pogledaš, vidiš De La Vegan“. I, daje krajnje dokaze o svom porijeklu ‘rođen sam’; on pjeva, „prerezan mi je pupak u Spanish Town bolnici.“

Porijeklo je dobro utvrđeno jer su Kroniksova majka, otac i baba svi proglašeni za “Spanish Town” originale.

“I grew up in a place call De la Vega

Spanish Town rocking

Over Prison Oval

I grew up in a a place call Ensom City

Spanish Town grooving

Everybody nice”

“Spanish Town” konstantnim ratovima bandi razvio je zastrašujuću reputaciju zbog nasilja, što Lutan Fajah potvrđuje u numeri “St Jago de la Vega”:

In St Jago de la Vega

Man walk the streets with gun load

Hustling food to put a mouth.”

Mukotrpno preveo: Jah Tooth

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%