Biografije

Kako je “Niney” the Observer dobio nadimak

todayNovember 12, 2017 10

Background
share close

Vinston Holns, poznatiji pod pseudonimom “Niney” the Observer je producent i pjevač koji je imao ključnu ulogu sedamdesetih i osamdesetih kada je u pitanju produciranje i muzički inžinjering.

Ono što je posebno interesantno jeste da je Vinston dobio nadimak po nesreći koja ga je zadesila u radionici gdje je ostao bez malog prsta.

Taj poznati muški humor nije odmah evoluirao u Niney (aludirajući na broj prstiju, devetak), već je isprva nazvan “Little Pinky” (mali prstić), a vremenom je nadimak izrastao u “Niney”.

Kružile su priče da kada bi ljudi pitali Vinstona kako je tačno dobio nadimak, on bi samo kroz smjeh rekao da devet ne predstavlja broj prstiju (misli se na inče 🙂 )

Bilo kako bilo, očigledno je da je taj nadimak Vinstonu bio simpatičan, odnosno da je i sam volio da se šali na svoj račun, pa je stoga taj nadimak zadržao i prenio na muzičku indistruiju.

Govoriti o onome što je postigao u samoj muzici, nemože stati u jedan članak.

“Niney” the Observer  je bio i ostao genije, radio je sa legendarnim King Tubbyijem kraljem Dub-a a onda i sa samim princem reggea Dennins Brownom, zaslužan je i za većinu muzičkih dragulja unutar “Channel One” studijske kuće.

Sve to kada se sabere, ovaj čovjek je dio zlatne ere u reggae muzici, i hvala Bogu, još uvijek je.

 

Više o ovim stvarima možete pročitati u knjizi “Reggae & Caribbean Music” od Dave Thompsona, knjiga postoji na Amazonu.

 

Pripremio: Jah Tooth

Written by: reggaeneracija

Rate it

Previous post

Balkanski Rege

Hornsman Coyote je objavio novi video – Tone of Your Voice

Hornsman Coyote reggae izvođač iz Beograda objavio je svoj novi spot "Tone of Your Voice" koji je singl sa novog albuma "Sevengreen". Digitalna kopija se može kupiti na ovom Linku music (Sam Gilly, Manfred Scheer, Herb Pirker, Motasem Billah Syed) lyrics, vocal harmonies, horns arrangement (Nemanja Kojic) Nemanja (Hornsman Coyote) Kojic - Lead vocal, trombone Djurdjica Vali Gajic - Backing vocals Herb Pirker - Guitars Parvez Syed - Keyboards Manfred […]

todayNovember 9, 2017 13

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%