• home Home
  • keyboard_arrow_right Balkanski Rege
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_right“Breathing Fyah” novi album Nemanje Kojića -Kojota

Balkanski Rege

“Breathing Fyah” novi album Nemanje Kojića -Kojota

todayApril 16, 2020 86

Background
share close

Trenutno najprepoznatljivije ime sa ovih prostora u rege svijetu je svakako “Hornsman Coyote”, toliko je uradio za rege na ovim prostorima da će njegova zaostavština dugo ostati da motiviše generacije koje nadolaze. Ovaj vrsni trombonista izgradio je stil po kome je prepoznat nadaleko, što ga je i dovelo u sitaciju da sarađuje sa najvećim imenima rege današnjice kao što su Lee Scracth Perry, Max Romeo,Jah Mason, Lutan Fyah kao i mnogim drugim renomiranim rege izvođačima. Kod nas je svakako najprepoznatljiviji kao član grupe “Eyesburn” koja nudi muzički repertoar koji je dominantan na prostorima Balkana. Njegovu karijeru prate još razne kolaboracije, solo karijera kao i osnivanje benda “Soulcraft”. Ako mi novinarska sloboda dozvoljava, Kojot i Soulcraft je ono za šta ja najviše žalim, jer to je bio izvanredan spoj instrumenata, pratećih vokala, teksta, sjajne duvačke sekcije – praktično sve što jedan super kvalitetan rege sastav treba da ima.

Nemanja Kojić Kojot

Nakon kratkoga uvoda i neizbježnog vapaja jednoga zaljubljenika u rege, vrijeme je da se pozabavimo novim, petnaestim Kojotovim albumom “Breating Fyah”. Album se sastoji iz dvanaest numera, od čega je šest dubova. Album je snimljen u amsterdamskom “Earth Works” studiju pod palicom Ben King-a u analognom formatu, što je već postala standardna uigrana saradnja. A nije ni čudo, s obzirom na kvalitet koji nudi.

Numere na albumu su: “Feel The Land”, “Rejuvenate”, “Children Of The Millenium”, “No Dog & Bone Blues”, “Buss People”, “Cool Fire” kao i dub verzije. Podrška na ovim numerama su bendovi “The High Notes”, “The Signal One Band”, “The RAW Rhythm Section”. Moj lični favorit na ovom albumu je pjesma “Buss People” koja ima lijepu muzičku tečnost kao i tekst koji govori o ugroženim ljudskim pravima, ponižavanju kao i zlonamjernim ljudima u sistemu i van njega. Sa druge strane “Feel The Land” je numera koja više priliči današnjoj situaciju, a to je da nas Majka Priroda upozorava da smo prešli granice i da postoje posljedice koje ćemo snositi ako se ne budemo pridržavali naše srži a to je da smo jedno sa prirodom i da je ona naš gospodar, a ne mi njen. Tako da virusi, zatopljenje i ostale nepogode koje nas snalaze su upozorenja da se moramo vratiti – prirodi. “Ashes to ashes, dust to dust.”.

Naš je utisak da se radi o jednom jako dobrom albumu, pitkom kao i najava da još toga dolazi od Kojota. Ono što najskorije dolazi jeste kolaboracija sa Micah Shemaiah “Bush Tea” kao i album koji je sniman na Jamajci odnosno u “Tuff Gong” studiju gdje je na kraju krajeva i sam Bob Marli snimao.

Takođe, kao i uvijek, apelujemo da podržite muzičare tako što ćete kupiti digitalne kopije albuma, CD-e i Vinyl-e jer to njima mnogo znači. Ako smo u stanju platiti razne lične poroke, onda smo svakako u stanju podržati muzičare koji hrane našu dušu – muzikom. Album se može ooručiti na ovom LINKU

Autor: Jah Tooth

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%