• home Home
  • keyboard_arrow_right Biografije
  • keyboard_arrow_right Novosti
  • keyboard_arrow_right Posts
  • keyboard_arrow_rightHarris Lloyd “B.B.” Seaton, nekada i sada

Biografije

Harris Lloyd “B.B.” Seaton, nekada i sada

todayMarch 24, 2018 50

Background
share close

U posljednjih mjesec dana ostvarili smo kontakt sa mnogim izdavačkim kućama, u jednom od obraćanja javio nam se ni manje ni više nego Haris Lojd Seaton među kolegama poznat kao “Bibi”.
Kada razmjenjujete toliko mailova i ažurirate podatke, izgubite one finese zbog kojih ste zapravo i počeli da se bavite pisanjem o muzici. Tako da isprva ja nisam imao ideju s kime tačno pričam, najviše iz razloga što sam smetnuo s uma njegovo pravo ime koje je dobio pri rođenju, Harris Lloyd.
U razmjeni mailova Biby je preinačio svoj potpis iz “Harris” u “B.B Seaton”, i u tom trenutku sam shvatio da zapravo razmjenjujem mailove upravo sa legendarnim BB Seatonom.

BB Seatonov džingl za Regeneraciju

  • cover play_arrow

    BB SEATON RADIO DJ JINGLES reggaeneracija

 

Onim BB Seatonom koji je otpjevao pjesme “My People Hold On” (obrada Eddie Kendricks koja po meni zvuči bolje od originala), “No More Tribalism”, “Is Life” i “Born Free”.

Pošto je moj sekundarni a nekad i prvi pravac u muzici pored reggae upravo Soul, BB Seaton je upravo kombinacija to dvoje, Reggae i Soul. Samim tim i velika inspiracija u muzici, ni sam ne znam koliko sam puta preslušao njegova dijela. I on je tu, 73’o godišnji meštar muzike koji još uvijek radi punom parom. Pošto je ovo tekst koji služi kao uvod u njegovim trenutnim i budućim projektima, dotaći ćemo se kratko istorije Bibija i njegovog doprinosa muzici, pojedinačno i kao član grupe “The Gaylads”.

BB Seaton

Harris Lloyd “B.B.” Seaton rođen je trećeg Septembra daleke 1944 godine. Još u srednjoj školi počeo je da se bavi pisanjem i pjevanjem inspirisan grupama kao što su “Platters”, “The Drifters”, “The Temptations” i “Four Tops”.
Prvi Bibijev hit nastao je u saradnji sa Delanom Stewartom i Maurisom Robertsom kao član grupe “The Gaylads”. Njihov prvi hit je bio “Lady with the red Dress” snimljen u čuvenom Klement Dodovom “Studio One” studiju 1967 godine.

Malo nakon toga uslijedila je serija hitova kao i dva albuma “Soul Beat” i “Galads Sing Folks”. Koje možete čuti na našem radiju kao dio svakodnevne muzičke rotacije.

Nakon deset godina radeći kao producent, tekstopisac i prateći vokal za raznorazne studije, kompanije, izdavačke kuće. BB Seaton se odlučio na Solo Karijeru.
Odmah je uslijedio hit “Accept My Apology” zatim i razne obrade Soul izvođača poput Bil Vitersa i Al Grina.

Do dan danas Bibi je objavio petnaest albuma:
“Dancing Shoe” (Virgin), “Thin Line Between Love & Hate” (Trojan), “Colour Is Not The Answer” (Jama), “I’m Aware Of Love”, “B.B Seaton Sings The Gaylads”, “ Wish Me Luck”, “Just One Moment”, “B.B Seaton Greatest Hits”, “In Control”, na njegovom sopstvenom “Soul Beat Label”-u, “Everyday People” (Creole), “Pleasure And Pain” (Studio One), “Reggae Country Classics”, “Rootically Yours”, “Reggae Land” kao i najsvježiji “Unbeaten”.

Bibi je pisao pjesme za neke od top izvođača jamajkanse i engleske scene kao što su: Ken Boothe, Marcia Griffiths, Joy White, Merlyn Brooks, Jennifer Laura, Mike Brooks, Dennis Brown, Delroy Wilson, The Chosen Few, Home T 4, Freddie Mc Gregor, Aswad, UB40, Beats International, Jimmy London, The Melodians, The Uniques, Saint & Campbell, Busty Brown, Maxi Priest, Judy Boucher, The Inner Circle, Winston Francis, Denzil Dennis, AJ Franklyn , Earl Sixteen i Ruddy Thomas.

Danas…

Bibi radi na objavljivanju njegovih ranijih albuma i singlova kroz svoju “Soul Beat Record” izdavačku kuću koja je stacionirana u Londonu, dok se njegov sin Ričard bavi hip hop muzikom za američko tržište gje je takođe zastupljen “Soul Beat Record” za to podneblje i tu vrstu muzike.

BB Seaton je zadržao ambiciju da napiše pjesmu koju će pjevati čitavi svijet, i ja vjerujem da će u tome i uspijeti.

Trudićemo se da vas kroz buduće tekstove što više približimo ovom vrsnom muzičaru, kao i projektima na kojima aktivno radi.

Autor teksta: Jah Tooh

Written by: reggaeneracija

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.


0%